Páginas

sábado, 18 de abril de 2020

#hemeroteca #salutpublica #vih | Gonorrea, clamídia, sífilis i VIH: mala peça al teler en temps de coronavirus

Imatge: El Món
Gonorrea, clamídia, sífilis i VIH: mala peça al teler en temps de coronavirus.
El Barcelona CheckPoint es veu obligat a aturar la recollida de mostres perquè els laboratoris estan plenament ocupats amb la Covid-19.
Joan Antoni Guerrero | El Món, 2020-04-18
https://www.elmon.cat/societat/gonorrea-clamidia-sifilis-vih-mala-peca-teler-temps-coronavirus_2120466102.html

La detecció de malalties de transmissió sexual es veu afectada per la crisi sanitària del coronavirus. El confinament ha obligat a tancar espais dedicats a la detecció d’aquestes infeccions, com és el cas del Barcelona CheckPoint, orientat a la comunitat LGBTI. Aquest centre, que atén unes 8.000 o 10.000 persones a l’any, va tancar les portes amb l’estat d’alarma i ara ofereix alguns serveis de forma telemàtica mentre planifica com ser la reobertura, explica el director del centre, Ferran Pujol, en conversa amb ‘El Món’.

El primer que va haver d’aturar el centre va ser la recollida de mostres per detectar casos de clamídia i gonorrea, perquè no es podien enviar als laboratoris de microbiologia per fer les proves. “Ens van dir que no les acceptarien perquè havien de posar tots els seus esforços en la Covid-19”, explica Pujol. En concret es refereix al laboratori de l’Hospital de la Vall d’Hebron, “que és qui s’encarrega de la major part de mostres del país”.

Aquest àmbit va quedar “aturat” i el centre va començar a tractar només casos de persones amb símptomes, és a dir, amb supuracions i orificis. Això però també ho van haver de “tallar d’arrel” i anar derivant els casos que arribaven a una consulta “mínima” que ha quedat oberta per tractar malalties de transmissió sexual a Vall d’Hebron.

El Barcelona CheckPoint és també el principal punt de distribució de la pastilla anti-VIH a l’Estat, la PreP. Amb el confinament s’ha seguit distribuint, però ara es fa a través de missatgeria. Les persones que recullen el tractament al centre es fan també les proves del VIH i d’altres malalties. Ara el centre oferirà la possibilitat de fer l’autotest del VIH enviant-los als usuaris.

Dels 1.300 usuaris de PreP que té el centre, només uns 500 han continuat la medicació durant el confinament. El centre recomana no abandonar el tractament perquè es pensa que podria ser beneficiós respecte al coronavirus.

De fet, Pujol explica que al principi hi havia preocupació sobre la possibilitat que aquest nou virus impactés més en les persones seropositives, però s’ha comprovat que els casos de coinfectats no són tants. El centre ha fet una enquesta per determinar la incidència del coronavirus entre les persones que prenen PreP i les que no, tenint en compte que en el tractament de la Covid-19 s’estan fent servir alguns antiretrovirals usats contra el VIH.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.