lunes, 22 de julio de 2019

#hemeroteca #vih | Una ONG de Barcelona aconsegueix reduir en un 68,8% el VIH en gais i trans llatinoamericans

@ADDICTEDtoPrEP
Una ONG de Barcelona aconsegueix reduir en un 68,8% el VIH en gais i trans llatinoamericans.
Aldia, 2019-07-22
https://www.aldia.cat/gent/noticia-ong-barcelona-aconsegueix-reduir-688-vih-gais-trans-llatinoamericans-20190722172008.html

El Projecte dels Noms-Hispanosida ha aconseguit reduir en un 68,8% la incidència del VIH en el col·lectiu de gais i dones transexuals d'origen llatinoamericà, un dels més afectats per l'epidèmia, a través d'una estratègia de prevenció combinada feta pel seu centre comunitari de detecció BCN Checkpoint.

Ho ha explicat en un comunicat aquest dilluns l'entitat, que mostrarà els resultats del "macroestudi" durant la X Conferència de la Societat Internacional de la Sida (IAS 2019), que reuneix a Mèxic més de 6.000 investigadors, responsables polítics i representants comunitaris de més de 160 països, des de diumenge passat i fins aquest dimecres.

El president de l'ONG, Michael Meulbroek, explicarà els resultats de l'estudi, que recull com la reducció del VIH d'aquest programa ha tingut "un gran impacte específicament entre els usuaris llatinoamericans", i que assisteix al IAS juntament amb el director del centre, Ferran Pujol, i el responsable mèdic, Pep Coll.

Meulbroek ha explicat que aquest estudi, de referència a tot Europa, permet mesurar de manera directa la incidència del VIH en homes que tenen sexe amb homes i en transexuals, i en aquest cas, mostrar "l'alt grau d'efectivitat" de l'estratègia en un col·lectiu concret, el llatinoamericà, que veu especialment vulnerable per raons socials i culturals.

L'entitat va implementar el 2006, per primera vegada a Espanya, la prova del VIH i el test ràpid, i entre el 2009 i el 2011 va detectar una incidència situada en el 5,4%; en el segon període estudiat, del 2012 al 2014, van poder derivar ràpidament les persones diagnosticades que tenien possibilitat de tractament, amb la qual cosa van veure baixar al 4,3% la presència del virus.

Entre el 2015 i el 2017, "la incidència baixa de manera severa i se situa en l'1,69%", en coincidir amb campanyes per fer la prova de manera regular, cada tres mesos en alguns casos, i amb la incorporació d'una nova tecnologia d'anàlisis moleculars ràpides que permet detectar infeccions molt recents, que en alguns casos són agudes i en fase de màxima transmissibilitat, ha relatat Meulbroek.

Porta la PrEP a més de mil persones
El responsable de l'ONG ha considerat que aquesta tendència a la baixa es mantindrà en els propers anys, sobretot quan es pugui incorporar la profilaxi preexposició (PrEP) de manera normalitzada en la seva estratègia.

En aquest sentit, el 2017 l'entitat va inaugurar un centre pioner especialitzat en la pastilla preventiva del VIH que ha fet accessible la PrEP a un miler de persones, en el context d'estudis de demostració, i amb la qual cosa està "evitant noves infeccions".

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.