sábado, 1 de abril de 2017

#hemeroteca #transfobia | Un matí amb l’extrema dreta catòlica d’Hazte Oír

Imatge: El Temps / HazteOír a València
Un matí amb l’extrema dreta catòlica d’Hazte Oír.
Moisés Pérez | El Temps, 2017-04-01
http://eltemps.cat/un-mati-amb-lextrema-dreta-catolica-dhazte-oir/

Al més pur estil del Tea Party nord-americà i a la recerca de la polèmica, Hazte Oír ha passejat aquest divendres el seu autobús transfòbic per València. Ignacio Arsuaga, parent de l'ex-ministre Rodrigo Rato i líder de la plataforma, ha clamat «contra la ideologia de gènere» i la llei de transsexualitat valenciana que va aprovar-se aquesta setmana. Bronques amb la vice-alcaldessa, Sandra Gómez, o amb el síndic socialista, Manuel Mata, han sigut el resultat d'una visita que ha tacat el dia de la visibilitat del col·lectiu transsexual. El Temps ha acompanyat el grup ultra en la seua protesta pels carrers del cap i cassal. L'Ajuntament i les Corts Valencianes han estat les dues parades d'una organització vinculada a la secta El Yunque.

Ignacio Arsuaga, un advocat d’origen aristocràtic, va quedar-se fascinat dels Estats Units. La força dels grups ultracatòlics feien evocar-li records d’infantesa. Com quan va participar en una manifestació contra la reforma educativa del govern socialista de Felipe González. Només tenia 11 anys. Però foren els inicis del capitost d’una organització que s’ha convertit en el referent de l’extrema dreta catòlica. En un guardià de les essències moralistes que va capitanejar (junt amb els jerarques de l’Església espanyola) les manifestacions contra les lleis en favor de l’avortament i del matrimoni homosexual. Va ser un dels caps de l’oposició més radical contra l’executiu progressista de José Luis Rodríguez Zapatero. Una dreta catòlica disseccionada al pròxim número d’El Temps.

Ara, després de les revelacions que vinculaven la seua organització -Hazte Oír- amb la secta del Yunke, ha tornat a l’acció. Al més pur estil del Tea Party, ha cercat la confrontació. La polèmica mediàtica. I per aconseguir-ho, ha impulsat un autobús que recorre tot l’Estat espanyol. L’objectiu, segons el seu manifest, és evitar que «s’impose qualsevol adoctrinament ideològic». «Avui en Espanya, la defensa dels drets de les minories es converteix sovint en el pretext per imposar polítiques contràries als drets fonamentals, com ara les llibertats de pensament i d’expressió», afirmen. La perversió de la paraula llibertat al servei de l’homofòbia.

Hazte Oír ha visitat aquest divendres València. Era una parada obligada per a l’organització ultracatòlica. L’equip municipal, conformat per Compromís, PSPV-PSOE i València en Comú, va evitar, a principis de març, que «els missatges d’odi» es propagaren pel cap i cassal. Després d’aquella operació fallida, Arsuaga ha tornat a la capital del País Valencià. I ho ha fet, escoltat en tot moment per diversos agents dels cossos i forces de seguretat de l’Estat. El desplegament policial ha estat considerable.

La intenció d’aquest referent de l’extrema dreta catòlica era entregar el seu manifest al consistori i les Corts Valencianes. A més, d’ubicar l’autobús en defensa dels dogmes catòlics de la família a la plaça l’ajuntament. Arsuaga tenia molt clara la jugada: presentar sense cap aldarull el document, però generar, al seu torn, esbroncada amb els seus contrincants polítics per la seua presència. Assenyalar com a radicals la resta. Capgirar la truita, com el llenguatge dels escrits d’Hazte Oír, de la realitat.

«Estem a València per defendre el dret dels pares a educar els nostres fills davant la llei d’adoctrinament sexual. No congreguem amb el políticament correcte ni amb la ideologia de gènere», confessa en conversació amb El Temps. «S’està imposant una ideologia concreta, la de gènere, en tots els col·legis de la Comunitat Valenciana. I tot, sense comptar amb els pares», remata.

Arsuaga, parent de l’ex-ministre d’Economia encausat per la caiguda de Bankia, Rodrigo Rato, ha entrat al registre municipal flanquejat pel seu nucli dur. A la seua dreta, sempre estava Miguel Vidal Santos, director adjunt i de campanyes de l’entitat. Amb el pal selfie tota l’estona en mà, era el director del viatge. Aquell que marcava els passos del ‘tour’ valencià.

A l’aguait es trobaven Pablo Santana i Conchita Rivera. El primer és director del departament de tecnologia. Enginyer i ex-militant del PP, era l’encarregat d’immortalitzar qualsevol moviment. Rivera, responsable financera de l’associació, actuava d’ajudant. Les funcions de cada càrrec estaven definides. La comitiva d’Hazte Oír, al remat, no comptava amb més de 10 persones.

«Aquest és l’homòfob número u», «Fóra de València. Vosaltres no decidiu ni els nostres genitals ni la nostra identitat», han clamat diversos activistes LGTB que esperaven a la portada de l’edifici consistorial. Alguns l’han increpat; altres, en canvi, volien dialogar amb ell. Arsuaga no ha dit ni pruna amb aquests manifestants. Només atenia els mitjans per difondre el seu missatge. Això sí, sempre sota l’atenta mirada del nucli dur.

«No sou benvinguts a València», ha expressat la vice-alcaldessa de València, Sandra Gómez (PSPV), quan ha entrat els membres d’Hazte Oír al registre. «Tenim dret, com a espanyols, a venir a València», ha replicat Arsuaga. Gómez ha contestat contundent: «No podeu vindre amb el vostre missatge que atempta contra la dignitat dels menors i de la diversitat. Feriu la sensibilitat de moltes persones amb el vostre circ. No sou benvinguts».

La ruta d’Hazte Oír no s’ha aturat. Una vegada havien aconseguit entrar a l’Ajuntament, han marcat rumb cap al parlament valencià. Escoltats, en tot moment, per la policia. I amb la bandera de l’arc de Sant Martí, la representativa dels col·lectius LGTB, al darrere per la protesta d’aquests activistes. Un espectacle que ha despertat la curiositat de la gent. «Aquest senyor qui és?», ha preguntat una dona d’avançada edat al periodista. «És el líder d’Hazte Oír, que encapçala l’autobús transfòbic», ha contestat, mentre assentia la dóna.

«Mira, mira. És el líder d’Hazte Oír, amor», ha afirmat a la seua parella una vianant. «Cert, cert», ha contestat el seu marit. «Feixista, fill de puta», ha dit quan passava pel seu davant. Uns insults que, segons Hazte Oír, podien ser amenaces de mort. L’organització catòlica ha denunciat que dels llavis d’activistes LGTB s’ha afirmat:«Havien de fer el que van fer a Nova York, cremar-vos l’autobús i a vosaltres dins».

Mentrestant, però, la seua dona deia: «I aquesta organització, d’on trauen els diners?». Una pregunta que no ha contestat ningú, però que té una resposta doble: donatius i subvencions. No debades, l’ex-presidenta Esperanza Aguirre va dedicar 12.000 euros del capítol de cooperació i ajuda al desenvolupament per finançar aquest grup ultracatòlic. I l’ex-ministre d’Interior, Jorge Fernández Díaz, va declarar l’organització «d’utilitat pública». Una qualificació que estalvia el pagament de l’Impost de Béns Immobles i li atorga un gran ventall de rebaixes fiscals.

Amb tot, no és l’única relació d’Hazte Oír amb el sector més dur del PP. Van sol·licitar recentment que l’ex-president espanyol José María Aznar impulsara un nou parit; van donar suport a Luis Asúa, el candidat més conservador que va enfrontar-se a la líder del PP madrileny, Cristina Cifuentes; tenen bona relació amb ex-dirigents com ara Jaime Mayor Oreja i Eugenio Nassarre; i van intentar influir al Congrés de València perquè els populars incorporaren els valors de la família que defensa l’associació. I tot, sense comptar quan van sortir de bracet al carrer contra les polítiques de Zapatero. Aquella força del catolicisme al carrer va diluir-se, precisament, quan Arsuaga va maniobrar per erigir-se en líder absolut del Fòrum de la Família.

«Cañizares, ix a la finestra, el teu alumne preferit passa per ací», ha cridat un activista LGTB quan Arsuaga caminava pel costat de la catedral de València. La parada era les Corts Valencianes. Allí ha entregat el seu manifest. Ara bé, ha anat més enllà de registrar-lo a la institució. Volia presentar el «Manifest per la llibertat d’expressió» a cada grup. Un per un. I el primer ha estat Compromís, amb les cares de sorpresa dels treballadors de la coalició. La imatge s’ha repetit a Ciutadans, Podem i, fins i tot, al PP. La líder de la formació, Isabel Bonig, va demanar «respecte» pel seu autobús. És més, va ser l’únic grup en votar en contra de la llei de transsexualitat valenciana.

La consternació s’ha convertit en picabaralla dialèctica quan ha creuat la porta del grup socialista. «Agafe el seu paper menyspreable [en referència al manifest] i li entregue la llei de transsexualitat perquè la mire», li ha dit Manuel Mata, síndic parlamentari del PSPV-PSOE, a Arsuaga. «Conec la llei i espere que es derogue», ha contesta l’advocat ultracatòlic. Mata, però, no s’ha aturat: «Gràcies a la vostra lamentable campanya, grups com ara Ciutadans que tenien dubtes han donat suport amb passió a la llei». «Heu d’afrontar la pluralitat de la societat», ha reblat Arsuaga, amb el seu discurs de vendre el missatge de l’organització com a defensora de tota la població i situar la defensa dels drets LGTB en el sectarisme.

«Per favor, deixe’ns en pau», ha respost Mata. Arsuaga no s’ha quedat callat: «I vostés als pares, a la gent i als alumnes». «Doncs res, continue amb la seua excursió», ha finalitzat Mata. Arsuaga, com si res, s’ha acomiadat de les Corts. Això sí, travessant la porta sense mirar els cartells que duien el personal de Compromís en defensa d’aquests col·lectius. «Sí a la llibertat», «respecte», «estima com vulgues», «Stop transfòbia» o «amor lliure» eren alguns dels lemes.

Una vegada ha complit amb la seua missió, i ha aconseguit soroll mediàtic, Arsuaga ha pujat a un cotxe. Amb tres furgons policials protegint-lo. Hazte Oír complia amb el seu propòsit. Tacava el dia de la visibilitat transsexual a l’Estat espanyol. I despertava polseguera mediàtica.

L’autobús, mentrestant, feia tasca propagandística pels carrers de València. Això sí, amb millor sort que a Nova York: a la ciutat dels gratacels el vehicle va acabar amb els cristalls trencats i ple de pintades.Ni al país dels seus col·lectius admirats MoveOn i Christian Coalition evitava el rebuig. Tal com l’ha rebut, sense incidents, València.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.