domingo, 29 de noviembre de 2015

#hemeroteca #memoria | El Micalet recupera la 'Festa de la Infantesa' 78 anys després

Imagen: El Punt Avui
El Micalet recupera la 'Festa de la Infantesa' 78 anys després.
Des del 3 de desembre fins al 3 de gener hi ha previstes exposicions, concerts i una cavalcada infantil pels carrers de València.
Ausàs Bermell | El Punt Avui, 2015-11-29

http://www.elpuntavui.cat/societat/article/5-societat/919200-el-micalet-recupera-la-lfesta-de-la-infantesa-78-anys-despres.html

La Societat Coral El Micalet és la responsable de l'organització d'una gran activitat prevista per a finals de desembre 2015 i principis de gener 2016.

Es tracta d'una festa dedicada als xiquets i xiquetes. Una celebració laica i coeducativa, amb perspectiva de gènere, “La Setmana de la infantesa”.

L'activitat final està programada per al diumenge 3 de gener, 2016, amb una cavalcada multicolor on el protagonisme serà de “Les 3 magues de gener”, que no són altres que la representació de la llibertat, la igualtat i la fraternitat.

La presentació del projecte tindrà lloc de manera oficial al Fòrum de Debats de la Universitat de València, el 14 desembre 2015 a les 19 hores, amb la participació d'Antonio Ariño Villarroya, Vicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat de València; Tonetxo Pardiñas i Vidal, President de la Societat Coral el Micalet; Cristina Escrivà Moscardó, coordinadora del projecte i autora del conte “Les 3 Magues de gener” i Román Sánchez, il·lustrador del conte.

Arrels republicans
Aquesta activitat té uns arrels clars en el govern republicà, que en guerra contra el feixisme, va ser el primer en el món en entendre que la infància era la gran víctima dels conflictes i per això s'havia de protegir, com promulgava la Declaració de Ginebra sobre els Drets de l'Infant de 1924 que incloïa la responsabilitat de les persones adultes sobre el seu benestar.

Aquesta obligació moral, la va realitzar com mai més cap govern en guerra ho ha sabut fer. Aquesta afirmació està avalada pels diversos, nombrosos i reeixits projectes que va assumir en benefici dels seus futurs ciutadans.

Un dels projectes als quals ens referim són les Colònies escolars permanents que es van distribuir per l'Espanya lleial, majoritàriament pel País Valencià i Catalunya i, gràcies a aquesta política social, es van salvar milers de nenes i nens amenaçats per les bombes.

Dins d'aquesta actitud duta a terme pel Ministeri d'Instrucció Pública es troba el patrocini de la “Setmana de l'Infant”, idea que va sorgir des de les organitzacions antifeixistes per desterrar la por de la guerra, que va arribar a traumatitzar la població infantil, assegurant que l'Estat protegia als nens.

Una de les experiència republicanes en la història d'Espanya més entranyable i desconeguda, en un temps on la participació dels ciutadans en els assumptes públics era usual.

“La Setmana de l'Infant”, va concloure el dia 7 de gener de 1937 amb una cavalcada nomenada “Dia del nen”, organitzada per l'Ateneu Popular (Ateneu Mercantil) amb l'ajut de totes les organitzacions antifeixistes a més de la col·laboració entusiasta d'artistes plàstics i dels consells municipals de l'entorn de la ciutat de València.

Programa
- L'exposició “'amor als infants” obre la proposta d'aquest projecte des del 3 de desembre fins al 3 de febrer. Estarà situada a la Sala d'rexposicions de la Societat Coral El Micalet i hi ha previstos tallers de reciclatge i papiroflèxia.
- Per al 28 de desembre hi ha un concert matinal a càrrec de corals, xiquets cantors Divis i el Raconet. L'horari prensat s'ha fixat en les 12 del migdia a l'Aula Magna de La Nau d ela Universitat de València.
- Finalment, s'ha pensat amb una Cavalcada Festiva Infantil presidida per “Les 3 magues de gener”, prevista per a les 12 del migdia del dia 3 de gener de 2016. El punt d'inici serà la plaça del Pilar de València.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.