martes, 4 de julio de 2017

#hemeroteca #esglesia #politica | La CUP demanarà l’expropiació de la catedral per fer-hi una escola de música

Imatge: El País / Catedral de Barcelona
La CUP demanarà l’expropiació de la catedral per fer-hi una escola de música.
Els anticapitalistes proposen que en una part de l'edifici hi hagi un economat de béns de primera necessitat.
Clara Blanchar | El País, 2017-07-04
https://cat.elpais.com/cat/2017/07/04/catalunya/1499182184_925967.html

La CUP de Barcelona torna a la càrrega amb una proposició insòlita. Després de demanar (sense èxit) la retirada de l'estàtua de Colom, aquest dijous buscarà suports, al plenari del districte de Ciutat Vella, per l'expropiació de la catedral de Barcelona. La proposició en demana "la socialització forçosa", després d'afirmar, al text, que l'edifici està en "desús espiritual i religiós per al que estava destinat" i en canvi ha contribuït a la "gentrificació i massificació turística i a la sobresaturació de l'espai públic" de l'entorn. La CUP demana que després de l'expropiació l'edifici es destini a acollir una escola d'arts escèniques i de música i un economat municipal de béns de primera necessitat.

L'exposició de motius de la proposició defensa l'expropiació del "conjunt arquitectònic, d'interès públic en tant que patrimoni històric i considerant la carència d'habitat normalitzat" que pateixen els veïns de Ciutat Vella, el més pressionat pel turisme. El text afirma que des de l'anàlisi "de la realitat social anticapitalista" no s'entén "com té cabuda al districte un edifici propietat d'una institució que pràcticament en la seva totalitat i des de la seva fundació, ha estat al servei de monarquies i burgesies, ajudant a perpetuar processos d'acumulació per despossessió, colonització, saqueig, esclavatge, moralització i control del proletariat".

El breu text recorda que l'Església catòlica manifesta als seus textos "la voluntat i l'obligació de treballar per a qui menys té". "És per això que demanem l'expulsió dels mercaders del temple i la recuperació de l'espai per a les classes populars". A més de tots aquests arguments, en un vídeo difós per la CUP de Ciutat Vella a Twitter, el conseller de districte Joan Suqué critica que l'església gaudeixi d'exempcions fiscals (com no pagar l'Impost de Béns Immobles) i demana que el govern de l'alcaldessa Ada Colau "assumeixi la laïcitat" de la qual fa gala expropiant un edifici que, rebla, "té un ús comercial".

La catedral de Barcelona és el primer temple de l'Arxidiòcesi i l'Arquebisbat de Barcelona i és un edifici gòtic de tres naus. Actualment es pot visitar en horari de matí, migdia i tarda i celebra cinc misses els dies laborables, sis les vigílies i sis més els dies festius.

Y TAMBIÉN…
El Ayuntamiento rechaza la propuesta de la CUP de expropiar la Catedral.
Los antisistema no consiguen ningún apoyo para convertir el templo en una escuela y un economato municipal.
Alfonso L. Congostrina | El País, 2017-07-06
https://ccaa.elpais.com/ccaa/2017/07/06/catalunya/1499374274_473051.html
La CUP pedirá la expropiación de la catedral de Barcelona para hacer una escuela de música.
Los anticapitalistas proponen que en una parte del edificio se monte un economato de bienes de primera necesidad.
Clara Blanchar | El País, 2017-07-05
https://ccaa.elpais.com/ccaa/2017/07/04/catalunya/1499182184_925967.html

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.