lunes, 26 de junio de 2023

#livres #feminisme #arxives | Arxives FF : diàlegs genealògics sobre història, memòria i arxives feministes

Arxives FF : diàlegs genealògics sobre història, memòria i arxives feministes / Fils Feministes (ed.) ; Paqui Perona, Dolors Majoral, Rosa Bofill, Linda Porn, Isabel Franc, Mercè Otero, Maria Zafra, Joana G. Grenzner, Eva Cruells, Diego Marchante, Lucia Egaña Rojas, Bàrbara Ramajo, Gracia Trujillo ; pròleg de Meri Torras.

Manresa, Barcelona: Bellaterra, 2023 [06-26].
145 p. 
Serie: Serie General Universitaria.
/ CAT / Libros / ENS / REC / Archivos / Feminismo / Genealogía / Memoria colectiva /

📘 Ed. impresa: ISBN 9788419160430 / 19,00 €
📝 Cita APA-7*: Fils Feministes (ed.) (2023). Arxives FF : diàlegs genealògics sobre història, memòria i arxives feministes. Bellaterra.


L’arxiu pot funcionar com a contra-història; un discurs inquiet, a contrapèl de l’oficial, que el reconeix alhora que el desconstrueix i el duu al col·lapse.

L’arxiu és un territori tensional que indefectiblement ens interpel·la i ens comprèn, en el doble sentit del terme. A través d’ell s’articulen, en diàleg, les memòries personals; aquella dimensió fugissera –sempre fràgil i processual– que anomenem identitat vinculada a la memòria, i les col·lectives; aquella altra dimensió que se somnia compartida i coneixem com a història. Tanmateix, si s’assumeix la seva existència f(r)iccional, entre fractures, distorsions, sorolls, buits i dissidències, l’arxiu pot funcionar com a contra-història; un discurs inquiet, a contrapèl de l’oficial, que el reconeix alhora que el desconstrueix i el duu al col·lapse, mostrant quins són els mecanismes que el sostenen, quin és el cost que suposa mantenir-lo, i en desmunta les peces estratègiques, alterant-lo –travessant-lo d’alteritat–, obrint –en definitiva– la possibilitat de traçar unes genealogies altres, tal vegada discontínues i tartamudes, però presents i amb voluntat de ser visibles i sentides.

‘Arxives FF’ desfila, enfila i teixeix, sense patró, els diàlegs genealògics, en una confluència de textos i d’autorxs impressionant i il·luminadora, i ens demana fer ús de la nostra capacitat d’acció, contribuir amb la nostra arxiva i constituir-la en comunitat diversa i plural, en una articulació marcadament política.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.