miércoles, 8 de agosto de 2018

#hemeroteca #lgtbi | L'onada d'alliberament LGBTI de la Xina arriba al Circuit de Barcelona

Imatge: El Món / Circuit 2017
L'onada d'alliberament LGBTI de la Xina arriba al Circuit de Barcelona.
El col·lectiu homosexual del gegant asiàtic, que acaba de guanyar una batalla contra la censura al seu país, és el que més creix en presència al festival català, que arrenca dijous.
Joan Antoni Guerrero | El Món, 2018-08-08
https://elmon.cat/vida/lonada-xinesa-dalliberament-lgbti-arriba-al-circuit-barcelona

L’any passat l’organització Human Rights Watch (HRW) va presentar un estudi sobre la situació de l’homosexualitat a la Xina en el qual denunciava que hospitals públics i privats practicaven descàrregues elèctriques com a tractament per a fer canviar d’orientació sexual. L’organització internacional de drets humans va exigir a les autoritats xineses que actuessin per posar-hi fi. Malgrat aquests informes preocupants, semblaria que al gegant asiàtic comencen a bufar temps de canvi. L’homosexualitat no és il·legal a la Xina, però tot i això la comunitat LGBTI segueix sense tenir drets.

L’abril passat la xarxa social Weibo —el Twitter xinès— va anunciar que censuraria continguts homosexuals que considerava “pornogràfics” i “violents”. L’anunci d’aquesta mesura va aixecar un moviment de protesta a les xarxes contra la censura homòfoba que va obligar l’empresa que gestiona la xarxa social a fer marxa enrere. No va quedar clar que la mesura fos instigada pel Partit Comunista, però el diari del partit, ‘Diari del Poble’, va defensar la tolerància respecte els gais, però advertirà que calia eliminar el contingut “vulgar” de les xarxes independentment de l’orientació sexual.

Aquesta tímida onada d’alliberament gai a la Xina sembla que ha ressonat precisament aquest any al Circuit Festival de Barcelona —que arrenca aquest dijous amb la previsió de congregar 60.000 persones—. Els organitzadors del festival català, un dels referents mundials en l’escena de ‘clubbing’ per a públic LGTBI, han registrat un increment notable d’assistents de la Xina i altres països asiàtics, com ara Taiwan, Japó o Corea del Sud, explica a ‘El Món’ el responsable de comunicació del festival, Teseo Cuadreny. El Circuit Festival durarà aquest any 11 dies i inclou 20 festes i 23 activitats lúdiques i culturals.

Expansió internacional
“Encarem aquesta nova edició amb moltes ganes, tenim 50 dj’s i artistes convidats, els més importants de l’escena gai perquè treballem amb les millors promotores internacionals”, afirma Cuadreny. Els organitzadors subratllen que el festival és “una gran trobada musical” encara que no pot escapar a l’etiqueta LGTBI i a la idea que sigui un festival només per al col·lectiu homosexual. Sigui com sigui, és un festival de rellevància internacional, asseguren, com ho demostra que aquest any hi haurà persones de 100 països diferents. Entre els països amb més presència hi ha els Estats Units, Austràlia i Brasil. També destaca l’afluència d’assistents de països europeus i àrabs, però la novetat més destacada és l’increment que experimenta el col·lectiu asiàtic.

L’expansió internacional és un altres dels objectius primordials del festival català, que promou el Matinee Group. Precisament sobre aquesta expansió Cuadreny destaca que el Circuit estrenarà en els propers mesos dues “subseus”, un aquesta tardor a Miami (EUA) i un altra a Tailàndia el juny del 2019. L’exportació del model de festa gai de Barcelona a altres països es fa possible gràcies a una tasca de promoció al llarg de tot l’any i a través de la participació i de col·laboradors de tot el món, comenta Cuadreny.

El Circuit Festival és el vaixell insígnia a Barcelona del model d’oci LGTBI contra el qual col·lectius anticapitalistes centren les seves crítiques per la promoció d’una estètica que exalta l’estereotip d’home gai, blanc, musculat i sense problemes econòmics. Davant les crítiques, els promotors del festival defensen els beneficis que aporta a Barcelona, encara que no fan públic l’impacte econòmic que s’estima que pugui deixar un esdeveniment d’aquestes característiques a la ciutat. El que sí tenen comprovat és que els establiments i comerços orientats al públic LGBTI tenen en el Circuit un dels puntals econòmics de l’any.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.